Το συνοδευτικό φαγητό που δεν πρέπει επ' ουδενί να μένει εκτός ψυγείου - Πόση ώρα «αντέχει»
Πώς το μαγειρεμένο ρύζι μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση και πόση ώρα αντέχει εκτός ψυγείου; Έρευνα δίνει την απάντηση.

Για τους κινδύνους που κρύβει το κοτόπουλο αν δεν ψηθεί σωστά, ή αν, ενώ είναι ακόμη ωμό, ακουμπήσει σε κάποια επιφάνεια, είναι ενημερωμένοι οι περισσότεροι. Για τους κινδύνους που κρύβει το ρύζι όμως;
Συγκεκριμένα έρευνα που υπάρχει στην ιστοσελίδα του Βρετανικού Συστήματος Υγείας υποστηρίζει ότι το ρύζι δεν πρέπει να μένει εκτός ψυγείου περισσότερο από 1 ώρα αφότου μαγειρευτεί, διότι μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.
Το άψητο ρύζι ενδέχεται να περιέχει σπόρους του βακτηρίου Bacillus cereus, το οποίο μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Ο βακτηριακός σπόρος αποτελεί μία ανθεκτική μορφή του βακτηρίου, που χάρη στα παχιά του τοιχώματα και στο μικρό ποσοστό νερού που περιέχει εξασφαλίζει την επιβίωση και τη διαιώνιση του είδους για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, μήνες ακόμη και χρόνια.
Αυτοί λοιπόν οι σπόροι στην περίπτωση του ρυζιού είναι ικανοί να επιβιώσουν ακόμη και κατά το μαγείρεμά του. Αν το ρύζι παραμείνει μετά το μαγείρεμα αρκετή ώρα εκτός ψυγείου, οι σπόροι μπορούν να αναπτυχθούν σε βακτήρια.
Τα βακτήρια θα πολλαπλασιαστούν και μπορεί να παράξουν τοξίνες οι οποίες προκαλούν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης. Μάλιστα, όσο περισσότερο αφήνετε το μαγειρεμένο ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για την ανάπτυξη των επιβλαβών βακτηρίων.
Τα συμπτώματα αδιαθεσίας εμφανίζονται σχεδόν αμέσως μετά την κατανάλωση, είναι σχετικά ήπια και συνήθως διαρκούν περίπου 24 ώρες. Αν δεν καταναλώσετε το ρύζι μέσα σε 1 ώρα από το μαγείρεμά του, θα πρέπει να το βάλετε στο ψυγείο και ιδανικά να μην το αφήσετε εκεί για περισσότερες από 24 ώρες.